۱۳۹۲ تیر ۲۷, پنجشنبه

چای


معمولاَ چای را با کشور چین مرتبط میدانند. هر چند چای برای بار نخست در زمان امپراطوری (تانگها) ۶١٨ ـ ٩٠٧ حیثیت نوشابه ای ملی چین را کسب نمود اما انسانها حتی خیلی قبل از آن  نیز عادت داشتند چای بنوشند.
 در مورد اینکه برای بار نخست دقیقاَ در چی زمان و در کجا چای نوشیده شده کدام سند و مدرکی وجود ندارد، اما با آنهم گفته میشود نخستین گیلاس چای توسط (شن نونگ) (Shennong) امپراطور چین نوشیده شده است.
امروز سه تولید کننده ای بزرگ چای در جهان دارد که عبارتند از چین، هندوستان و سیرلانکا. تقریباَ بیست فیصد همه مقدار چای که کاشته میشود را چای سبز، هفتاد و هشت فیصد آنرا چای سیاه و دو فیصدی متباقی آنرا (چای اولونگ) یا (Oolong Tea) [که از تخمیر ناقص برگ های چای بدست میآید] تشکیل میدهد.
چای سبز دارای اسید (Theanine)‌ که خاصیت آرامشبخش دارد، میباشد. مواد مذکور باعث فعال شدن امواج (الفا) در مغز انسان میگردد و جالب است بدانیم به همان اندازه که مقدار امواج (الفا) در مغز بیشتر شود به همان اندازه  سطح آرامش و تمرکز حواس در انسان بالا میرود. یک پژوهش که توسط جاپانی ها صورت گرفته نشان میدهد که مواد مذکور حتی کیفیت خواب را نیز بهتر میسازد.
مادۀ (کوفئین Caffeine) حتی در چای نیز وجود دارد. مقدار (کوفئین) در دو دیسی لیتر چای سبز کمتر از سی میلی گرام است در حالیکه مقدار (کوفئین) درعین مقدار چای سیاه، پنجاه میلی گرام و در دو دیسی لیتر قهوه، یکصدو پنجاه میلی گرام میباشد.
در اصل همه انواع چای محصول یک بُته بنام (Camellia sinensis) میباشد. بُتۀ چای که در اصل یک درخت است، در حالت رشد کاملش تا بیست متر بلند میشود. اما در مزارع چای بُته های کوچکی که بین یک تا یک و نیم متر بلند استند را نگهداری میکنند تا بعداَ برداشتن برگهای چای از بُته های مذکور ساده باشد.
(چای سفید) نوشیدنی ایست نادر و قیمتی و طرز بدست آوردن آن طوریست که وقتی برگ بُته های چای چیده شد در گرمای خیلی اندک خشک میشود و وارد هیچ کدام مرحلۀ دیگر نمیگردد. (چای سفید) میتواند بشکل گلبرگ، شگوفه یا غنچه باشد و یا هم غنچه های نرم سفید رنگ باشد. اینها را بنام (سوزنهای نقره یی) مینامند و چای بدست آمده از آن دارای قیمت خیلی زیادی میباشد. چای سفید در مقایسه با چای سبز دارای مقدار زیادی (انتی اکسیدان) (Antioxidant) و مواد مغذی میباشد.
چای را معمولاَ به سه دسته تقیسم میکنند: چای سبز، چای سیاه و جوشانده ها یا (Herbal tea).  چای سبز بلافاصله بعد از چیدن برگهای بُـته چای خشک میشود. در حالیکه چای سیاه، مایه و یا حتی شکل سوزانده ای برگهای بُته چای میباشد. اما جوشانده ها باید تخمیر گردند البته در مقایسه با چای سیاه در یک زمان کوتاهتر. هر چند همه اقسام مختلف چای به عین شکل آماده میشوند اما جالب است بدانیم که مواد موثر موجود در چای سبز حتی بعد از جوشانیدن آن در آب نیز از بین نرفته باقی میمانند.
(Rooibos) را بعضاَ بنام (چای سرخ) مینامند. اما برگهای (چای سرخ) به مانند چای سیاه و یا هم چای سبز از بُته (Camellia sinensis) بدست نیآمده بلکه محصول بُته دیگریست بنام (Aspalathus linearis). به همین دلیل آنرا بعنوان یکنوع (جوشانده) یا (Herbal tea) میشناسند.(چای سرخ) دارای (کوفئین) نمیباشد.
چای برای بار نخست از چین وارد اروپا و یا بهتر است گفته شود واردی هالند گردید. در سال ١۶١٠ نخستین کشتی حامل چای وارد هالند شده و در مدتی خیلی کوتاهی چای به یک نوشابه مردمی در میان اروپائیان مبدل شد. اما در آنزمان بدلیل بلند بودن قیمت، نوشیدن چای برای همه مساعد نبود. بلکه این صرفاَ افرادی طبقه ای بالای جامعه بودند که امکان نوشیدن چای را داشتند.
منبع مجلۀ Allt om vetenskap 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر